NEDĚLNÍ ČOČKOVÁ SEKANÁ

Přes týden většinou není dostatek času na vaření složitějších jídel, těm věnuji víkend. Od Lucky jsem znala čočkovou sladko-slanou sekanou, která byla výborná. Obávala jsem se však, že by ji rodina nepřijala s nadšením. Variace na masovou klasiku ale dopadla výborně, a nedělní oběd si vysloužil ovace! Pochopitelně všechny suroviny jsou jako vždy v bio kvalitě (včetně kaparů!) ;)

Čočková sekaná s kaparovou omáčkou, řepným salátem a přílohou z ovsa a canihui

1) Sekaná:

2 hrnky (250 ml) vařené zelené čočky

3/4  hrnku jemných ovesných vloček

2-3 lžíce kukuřičné krupice

1/3 hrnku oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky rozmarýnu

ume ocet dle chuti

vývar z vaření čočky (s mořskou řasou Hijiki)

Čočku nasypte do mísy, přidejte ovesné vločky, koření, ume ocet, olej a důkladně promíchejte. Přidejte vývar z čočky, aby vám vznikla hustší kašovitá hmota. Zaprašte krupicí a znovu pečlivě promíchejte. Výsledná hmota má hustou, ale celistvou konzistenci – zvolte si, zda je potřeba přidat vývar nebo krupici.

Vymažte si olejem formu, vysypte ji krupicí, pečlivě do ní natlačte čočkovou směs, navrchu uhlaďte a zakápněte olejem.

Vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout, vyklopte z formy a nakrájejte na plátky

2) Oves s canihuou:

1 hrnek bezpluchého ovsa

2 hrnky vody

1/4 hrnku canihui

Oves propláchněte a namočte na 24 hodin do vody. Vložte do hrnce, přidejte vodu, trochu soli a vařte do měkka. Asi 10 minut před koncem varu přidejte k ovsu canihuu, kterou jste spařili vroucí vodou. Nechte odpočívat pod pokličkou až do podávání.

3) Kaparová omáčka:

250 ml ovesné smetany

2 lžíce nakládaných kaparů

1 lžička rovná kukuřičného škrobu

Přiveďte smetanu k varu, přidejte kapary, chvilku povařte, pak přilijte škrob rozmíchaný v trošce vody a minutu vařte. Hotovo.

4) Salát z červené řepy

recept je již uveden na webu

 

ŽITNO-POHANKOVÝ PERNÍK

 

Tento recept není sice žádná „vysoká cukrařina“, nicméně pokud potřebujete něco upéct velmi rychle, sakumprásk za 15 minut, je to skvělá volba.

Žitno-pohankový perník

1 hrnek (250 ml) pohankové mouky

2 hrnky žitné clz mouky

1,5 sáčku vinného kamene

2 lžičky perníkového koření Sonnentor

2 lžíce kakaa

1 hrnek oleje

1/2 hrnku datlového sirupu

1/2 hrnku rýžového sirupu

2 vejce

1 hrnek mléka (použila jsem sušený kaštanový nápoj)

 

Smíchejte všechny tekuté přísady a prosejte do nich všechny sypké ingredience. Vymíchejte těsto, nalijte na pečíci plech a upečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Toť vše. Rychlé, jednoduché a chutné :)

 

CIZRNOVO-DÝŇOVÁ KAŠE S POHANKOU A ŘEPNÝM SALÁTEM

Opět jedna z rychlých večeří či obědů, předpokládá se však, že máte v zásobě uvařenou cizrnu a vařenou červenou řepu stále v pohotovosti, jako je to u nás :-)

Cizrnovo-dýňová kaše s pohankou a řepným salátem

1 velká cibule

1 lžíce ghí

2 hrnky dýně nakrájené na kostky

2 hrnky uvařené cizrny

1 hrnek uvařené pohanky kroupy

mandlová smetana

sušený medvědí česnek

majoránka

ume ocet na osolení

Oloupanou cibuli vložte do hluboké pánve (wok), ve které se vám už rozpouští ghí a do sklovata osmahněte. Přidejte dýni a společně duste do měkka a pak dýni rozmačkejte přímo v pánvi vidličkou.

Cizrnu nařeďte smetanou s vodou a rozmixujte zvlášť na kaši.

Smíchejte s dýní, přidejte uvařenou pohanku, ochuťte ume octem, medvědím česnekem a majoránkou.

Podávejte s……

Salát z červené řepy:

 

1/2 kg řepy

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce olivového (dýňového oleje)

1 lžíce ume octa

možno přidat: dijonskou hořčici nebo křen

Červenou řepu uvařte ve slupce do měkka, chladnou pak oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Připravte si zálivku, promíchejte ji s řepou a můžete hned podávat.

Salát vydrží v lednici určitě 3 dny.

 

CIZRNOVÝ SEGEDÍN S JÁHLOVÝMI NOKY

Máte-li v rodině masožravce a nemají-li vysloveně odpor k luštěninám, můžete jim dopřát oblíbenou chuť v nové podobě ;)

Cizrnový segedín s jáhlovými noky

Segedín:

400 g uvařené cizrny

300 g kysaného zelí

200 ml mandlové smetany

150 g creme fraiche (nebo Sojade natur)

1 lžíce mleté papriky

2 lžíce kukuřičného škrobu

sůl, ev. pepř

Noky:

250 g jáhel

medvědí česnek (můžete použít místo něj majoránku)

1 stroužek česneku

sůl

Cizrnu i s vodou, ve které se vařila (používám vždy mořskou řasu, tentokráte to byla Hijiki) uveďte do varu, vložte zelí i s nálevem, přilijte smetanu, ve které jste rozmíchali papriku, vmíchejte creme fraiche nebo Sojade.

V troše vody rozmíchejte škrob a za stálého míchání ho přidejte k omáčce, osolte, případně opepřete a povařte asi pět minut. Omáčku máte hotovou.

Jáhly rozvařte na hustou kaši, osolte, vmíchejte česnek, osolte a pomocí dvou lžic tvořte noky.

Pokud pominete dobu varu cizrny, jedná se o rychlé  a efektní jídlo ;)

KULIČKY V ZELENINĚ S RÝŽÍ

V naší rodině jíme i biomaso, dnes večer jsem ho pojala trochu netradičně, s méně používanou kořenovou zeleninou.

Kuličky v zelenině s rýží

Na kuličky:

mleté hovězí biomaso
Vejce
Pohankové vločky
Česnek
Sůl

Na omáčku:

Olej sezamový
Cibule
Tuřín
Daikon
Červená řepa
Česnek
Červená čočka
Kokosové mléko
Kukuřičný škrob
Sůl

 

Uhňácala jsem kuličky z uvedených surovin, opekla na oleji, postupně podle pořadí v receptu přidala zeleninu, čočku, na závěr česnek s mlékem a škrob rozmíchaný v troše vody.
Podávala jsem s natural basmati rýží.
Samozřejmě lze i bez masa, nebo naopak použít jehněčí. 
PS: všechny použité suroviny jsou v bio kvalitě


LILKOVÝ KAVIÁR

Tip na výbornou večeři, oběd, svačinu, koneckonců i snídani, proč ne :)


Caviar d´aubergine (lilkový kaviár)

1 střední lilek
2 stroužky česneku
šťáva z 1/2 citrónu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, 


Lilek rozpulte, pokapejte olejem a dejte upéci do trouby na 200 stupňů. Upečený lilek vydlabejte, dužninu rozmačkejte vidličkou nebo rozsekejte. Dejte do misky, přidejte rozetřený česnek, citrón , je-li třeba ještě olej, osolte a opepřete. Nechte vychladit.
OBMĚNA: přidejte tymián, sušená rajčata v oleji (nebo jen namočená sušená) nakrájená na kostičky a lžíci tahini
PODÁVEJTE s opečeným chlebem, naplňte jím tortillu, nabírejte kaviár nachos, nebo jinou zeleninou (okurka, římský salát)
TIP: v horku doporučuji využít zapomenutou remosku, kterou jsem vystrčila ven a neohřívala si už tak dost ohřátý dům  :)

lilkový kaviár

CUKETOVÝ PERNÍK

Nálož asi 20 kg přerostlých cuket od tatínka a krom jednoho žádný zájemce o tyto giganty mě donutil začít pracovat 
Recept to určitě není neznámý, ale neuškodí si zopakovat, jak na:


CUKETOVÝ PERNÍK

1/2 obří cukety, oloupané a nahrubo nastrouhané
vejce, 3 ks
řepkový olej, asi šálek
domácí švestková povidla, 3 lžíce
1/2 sklenky sladěnky
špaldová hrubá celozrnná mouka – množství takové, aby těsto bylo hodně husté
100% kakao nepražené, 2 lžíce
perníkové koření od Sonnentoru, 2 lžičky
2 kypřící prášky (samosebou bio)


Do cukety jsem vmíchala tekuté ingredience a přisypala mouku s práškem a kakaem. Množství bylo akorát na velký pekáč po babičce. Doufám, že vydrží na zítřejší výlet :)


CUKETOVÝ PERNÍK

CUKEŤÁK DO TROUBY

A jedna cuketa na slano…


(Množství na velký plech)
1 obří cuketa, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
3 vejce
šálek oleje
lžíce majoránky
5 stroužků česneku
balíček uzeného tofu strouhaného najemno
sůl
hrst strouhanky
špaldová celozrnná hrubá mouka v množství na zahuštění těsta


Všechny suroviny smíchejte, rozetřete na plech a pečte na 220 st. dozlatova.


CUKEŤÁK DO TROUBY

 

FAZOLKOVÁ TAPENÁDA

Máte taky velkou úrodu fazolek a přemýšlíte, co z nich ještě připravit? Zkuste třeba tento recept:


FAZOLKOVÁ TAPENÁDA

250 g zelených fazolek
1 vrchovatá lžička arašídového másla
1 stroužek česneku
1 lžíce ume octa
1 lžíce olivového nebo řepkového panenského oleje


Fazolky omyjte, překrájejte na menší kousky a dejte uvařit do vroucí osolené vody. Okapané a vychladlé fazolky vložte do mixéru, přidejte prolisovaný česnek, olej, ume ocet a máslo.
Vše rozmixujte do hrubší konzistence a nechte vychladit.

Pokud vám nedělají dobře arašídy, mužete použít tahini.


FAZOLKOVÁ TAPENÁDA

PLACIČKY S MRKVÍ

250 g vařené quinoi
2 vejce
1 malá cibule
2 mrkve
4 lžíce mouky dle vašeho výběru (případně více, je-li třeba)
sůl, 1/2 lžičky kurkumy a špetka římského kmínu (mletého)
1 lžíce oleje (řepkový, olivový)
3 lžíce mléka nebo obilné smetany



Na oleji poduste cibulku s jemně nastrouhanou mrkví, osolte a přidejte koření. Nechte vychladnout.
Mezitím si v misce vymíchejte vejce s mlékem a moukou, přidejte vychladlou quinou a mrkev. Je-li potřeba, přidejte mouku nebo škrob. Konzistence těsta má být spíše tužší.
Na pánvi na oleji smažte malé placičky, můžete je upéci i v troubě, pak je dobré zastříknout olejem.

Nemusíte použít jen mrkev. Dobré budou i s pórkem nebo špenátem.


palačinky s mrkví

1. stránka z celkem 212