Tyto placičky jsou taková „z nouze ctnost“. Zbylo mi nějaké obilí a já nevěděla, co s ním. Máme rádi jak obilí, tak červenou řepu a navíc se skvěle hodí na „bioobědy z krabičky“, které syn vyměnil za školní jídelnu (info na facebooku)
Karbanátky z červené řepy
500 g vařeného obilí (já měla půl napůl kamut a clz rýži)
250 g tofu natural
100 ml sezamového oleje
3 červené řepy (asi 400 g)
2 vejce
1 lžíce plná lahůdkového droždí
sůl
medvědí česnek
saturejka
tymián
Obilí a tofu umelte na masovém mlýnku. Nejlépe je střídat vždy část obilí a část tofu, mletí není pak tak fyzicky náročné. Přendejte do větší mísy.
Červenou řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte přímo do mísy k obilí.
Rozklepněte vejce – pokud je nechcete přidávat, nemusíte, ale místo nich přisypte 2 lžíce lněných semínek a 100 ml vody – a smíchejte vše spolu se zbývajícími přísadami z receptu. Důkladně propracujte, ať se všechny chutě spojí.
Lžící tvořte karbanátky přímo na pečícím plechu, vložte do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečte nejprve 20 minut, pak karbanátky obraťte a dopékejte dalších 20 minut.
Karbanátky lze podávat samotné ze zeleninovým salátem, výborná je k nim i nastavovaná kaše a pickles.