ŘEPNÉ KARBANÁTKY

Tyto placičky jsou taková „z nouze ctnost“. Zbylo mi nějaké obilí a já nevěděla, co s ním. Máme rádi jak obilí, tak červenou řepu a navíc se skvěle hodí na „bioobědy z krabičky“, které syn vyměnil za školní jídelnu (info na facebooku)

Karbanátky z červené řepy

500 g vařeného obilí (já měla půl napůl kamut a clz rýži)

250 g tofu natural

100 ml sezamového oleje

3 červené řepy (asi 400 g)

2 vejce

1 lžíce plná lahůdkového droždí

sůl

medvědí česnek

saturejka

tymián

 

Obilí a tofu umelte na masovém mlýnku. Nejlépe je střídat vždy část obilí a část tofu, mletí není pak tak fyzicky náročné. Přendejte do větší mísy.

Červenou řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte přímo do mísy k obilí.

Rozklepněte vejce – pokud je nechcete přidávat, nemusíte, ale místo nich přisypte 2 lžíce lněných semínek a 100 ml vody – a smíchejte vše spolu se zbývajícími přísadami z receptu.  Důkladně propracujte, ať se všechny chutě spojí.

Lžící tvořte karbanátky  přímo na pečícím plechu, vložte do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečte nejprve 20 minut, pak karbanátky obraťte a dopékejte dalších 20 minut.

Karbanátky lze podávat samotné ze zeleninovým salátem, výborná je k nim i nastavovaná kaše a pickles.