Bioobědy z krabičky

Stále jsme čekali, že se něco ve školní jídelně synova gymnázia změní…. Je ve 2. ročníku a je to čím dál horší. Proto se rozhodl, že párky, fazole z konzervy a UHO jíst nebude, a tak vznikají BIOOBĚDY Z KRABIČKY.

Obědy, které si může potomek vzít s sebou z domova a z krabičky sníst. Teprve začínáme, a tak žádám vás, kdo máte už zkušenosti, vytvářejte spolu se mnou toto album. Přidejte se se svými fotografiemi a recepty buď zde nebo na facebooku. Jistě pomohou i ostatním, kteří řeší stejný problém.

Pochopitelně oběd není jediné jídlo, které syn doma jí, a tak co se nepovede dodržet u oběda, dohoníme večeří či snídaní.  Tak mě prosím nechytejte za slovo ;)

Jak se v receptech vyznáte? Já doufám, že snadno :-) Ale přeci jen je třeba říci na začátek pár pravidel, podle kterých jsem postupovala:

  • recept je vždy koncipován pro jednoho strávníka. Konkrétně mého čerstvě plnoletého syna, štíhlého a velmi hladového :)
  • pro menší a malé děti dělte dvěma až třema
  • pokud je v receptu rozpis na větší množství (např. z důvodu vyšší pracnosti), je to uvedeno přímo v textu
  • všechny suroviny, které používám, jsou pouze v bio kvalitě, protože tak je to u nás nastavené. Výjimku tvoří takové vychytávky jako třeba ume ocet. Zároveň jsem přesvědčena, že pouze s bio surovinami docílíte tak vynikající chuti, jako já ;)
  • samozřejmě nepoužívám polotovary – výjimku tvoří tortilly, na něž jsem dosud nezískala takový recept, aby byly poživatelné i druhý den
  • snažila jsem se pokaždé o vyvážený poměr všech živin – ne snad, že bych pobíhala po kuchyni s kalkulačkou a tabulkami, ale mám v hlavě uloženo spoustu informací, takže si stačilo dát 1 + 1 dohromady. Snad mi to vyšlo…
  • velký důraz kladu na příjem omega 3 mastných kyselin
  • a opravdu ten největší důraz kladu na radost a lásku, s jakou každý den biooběd z krabičky připravuji. Bez toho by to totiž nefungovalo – bio nebio, omega3 neomega3 :)

 

Muffiny s brynzou a kysaným zelím

Muffiny s brynzou a kysaným zelím (12 ks)

100 g jáhel + 250 ml vody

100 g brynzy (bio ovčí brynza z Pěnčína)

150 g kysaného zelí

1 vejce

50 ml oleje

10 lžic kukuřičné krupice

3 lžíce špaldové hladké mouky

1 lžíce čerstvého tymiánu

½  lžičky soli

1 kypřící prášek bez fosfátů

300 ml vody

 

N

ejprve si uvařte jáhly: na sítku je propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte na mírném ohni pod pokličkou do měkka. Jáhly musí zůstat sypké.

Zelí lehce vymačkejte a překrájejte na drobné kousky. Dejte do mísy, rozdrobte do ní brynzu, přidejte tymián, sůl, olej, vejce a promíchejte.  Dále přidejte prochladlé jáhly, promíchejte, pokračujte s krupicí a na konec přijde mouka, ve které jste rozmíchali kypřící prášek.

Pečte ve formičkách na muffiny na 200 stupňů asi půl hodiny.

Fazolová guacamole

Fazolová guacamole

Příprava je superrychlá a jednoduchá, což neubere na konečném výsledku. Ačkoliv syn o luštěniny moc nestojí, za tuto salsu jsem sklidila pochvalu :)

 

guacamole:

1 velká hrst uvařených fazolí Navy

2 rajčata

1/2 avokáda

1 lžička sekané petrželky

1 lžička ume octa

chilli nebo koření Energie od Sonnentor

 

Avokádo v misce rozmačkejte, přidejte koření, ume ocet, petrželku, rajčata pokrájená na malé kostičky. Dobře promíchejte, nasypte fazole, opět zamíchejte a nechte uležet. Ideální je přes noc.

Podávala jsem s 2 tortillami, opečenými a nakrájenými na trojúhelníčky.

 

Bulgur s řepnými karbanátky, jáhlový dip

Kořeněný bulgur s řepnými karbanátky a jáhlovým dipem

karbanátky:

1 červená řepa

3 lžíce ovesných vloček

1 vejce

1 lžička ume octa

1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí

1 lžíce oleje (olivový)

špetka saturejky

ovesná mouka dle potřeby

Vločky zalijte v misce malým množstvím vroucí vody – jen tak, aby neplavaly a nasákly vodu. Pak do nich nastrouhejte syrovou řepu,  přidejte ostatní přísady a zahustěte ovesnou moukou do konzistence, ze které jdou bez problémů tvarovat karbanátky :-) Tvarujte placičky na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 20 minut na 200 st. V polovině času obraťte.

 

bulgur:

2 hrsti vařeného bulguru

1/2 lžičky provensálského koření

pepř podle chuti

1/2 lilku (nebo 1 malý)

1 lžíce olivového oleje

2 lžíce naklíčených mungo a čočky

Lilek nakrájejte na kolečka, rozložte na sítko, posolte a nechte 10 minut „vyplakat“. Osušte papírovou utěrkou a opékejte na pánvi na olivovém oleji do měkka.  Smíchejte s bulgurem (i s výpekem), okořeňte.

 

jáhlový dip: (množství do zásoby)

inspirace od éthique

40 g jáhel + 250 ml vody

40 g kešu namočených aspoň 4 hodiny

1 lžička jablečného octa

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

1 lžička javorového sirupu

100 ml vroucí vody

Jáhly spařte vroucí vodou, dejte do hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou uvařte. Přendejte do nožového mixéru,  přidejte okapané kešu,  ostatní přísady a mixujte, dokud nedostanete hladkou krémovou hmotu. Je-li třeba, můžete přidat vodu, případně dochutit podle sebe.

 

 

Sezamové rýžové koule se salátem

Sezamové rýžové koule se salátem

na koule:

6 lžic vařené rýže Arborio

1 plná lžička tahini

1 lžíce černého sezamu

sůl

na salát:

3 listy pekingského zelí

60 g mozzarelly

5 cherry rajčátek

2 lžíce naklíčených mungo

1/2 červené či žluté papriky

1 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky bazalky (sušené)

1 lžička citrónové šťávy

 

Rýže Arborio se běžně používá na přípravu italského risotta. Výborně se hodí i na tyto kuličky, kde skvěle drží tvar. Do uvařené a ještě teplé rýže vmíchejte tahini, černý sezam, osolte a dobře promíchejte. Z prochladlé hmoty tvořte kuličky velikosti dle vlastní potřeby.

Na salát si pokrájejte suroviny, promíchejte a zalijte zálivkou z oleje, citrónu a bazalky.

Rizoto z jáhel a quinoi

Rizoto z jáhel a quinoi

1 hrst vařených jáhel

1 hrst vařené červené quinoi

1 lžíce medvědího pesta

2  lžíce opražených dýňových semínek

1 lžíce strouhaného parmezánu

1 lžička olivového oleje

1 lžička lněného oleje

10 cm cukety

2 lžíce naklíčené čočky

6 cherry rajčátek

 

Nejprve si připravte pesto: v hmoždíři nebo v nožovém mixéru spojte dohromady dýňová semínka, medvědí pesto, parmezán a olej.

Kolečka cukety opečte nasucho na pánvi nebo v troubě, můžete lehce potřít olejem a osolit. Osobně nedávám žádné koření, protože cuketa za prvé opečením získá vlastní jemnou chuť a za druhé bude ochucena v salátu pestem.

Všechny přísady smíchejte dohromady, část cuket si odložte na ozdobení, totéž rajčata – viz fotka.

 

Sushi z tříbarevné rýže

Sushi z tříbarevné rýže

Recept je v podstatě totožný s QUINOA SUSHI . Rozdíl bude jen ve způsobu vaření rýže a náplni, která je však čistě na vaší fantazii.

 

100 g tříbarevné clz rýže

150 ml vody

 

Rýži důkladně propláchněte, přiveďte k varu, stáhněte teplotu na minimum. Hrnec přiklopte poklicí, pod kterou jste složili ještě utěrku, aby se opravdu všechna pára držela v hrnci. Tímto způsobem vařte 25 minut a dalších 20 minut nechte dojít. Poklici nezvedejte!

Pokračujte stejným způsobem jako u quinoa sushi – jako náplň můžete použít papriku, uzeného lososa, na proužky nakrájený pórek, cuketu, ředkev atd.

 

Adzuki placky s medvědím kuskusem

Adzuki placky s medvědím kuskusem

recept na adzuki placičky je ZDE

  • Medvědí kuskus:

100 ml clz kuskusu

sůl

1 rajče

1/2 papriky

2 lžíce řeřichy

1 hrst naklíčeného munga

1 lžíce pesta z medvědího česneku

Kuskus osolte a zalijte vroucí vodou podle návodu. Zeleninu nakrájejte , vmíchejte do vychladlého kuskusu, přidejte medvědí pesto, mungo, promíchejte a navrchu posypte řeřichou.

 

Quinoa sushi

Quinoa sushi

1/2 hrnku (250 ml) quinoi červené a bílé

1 hrnek vody

2 plátky řasy Nori sushi

1 lžíce sladkého rýžového octa

1/4 salátové okurky

1 mrkev

4 listy medvědího česneku

1 lžíce černého sezamu

wasabi prášek od Sunfoodu

shoyu

Q

uinou propláchněte v cedníku vroucí vodou, dejte do hrnce a vařte asi 15 minut. Odstavte a pod pokličkou nechte dojít dalších 5 minut. Nechte vychladnout do pokojové teploty.

Do vychladlé quinoi vmíchejte rýžový ocet. Rozprostřete ji na řasu Nori , natřete na ni proužek wasabi (prášek se míchá s vodou), naplňte okurkou, vařenou mrkví nebo jinou zeleninou a zaviňte. Podávejte se sójovou omáčkou Shoyu.

 

Wrap s kuřetem a zeleninou

Wrap s kuřetem a zeleninou

  • 3 tortilly

kupuji Amaizin bio

  • Náplň:

150 g kuřecích prsou

1/2 menší cukety

3 lžíce klíčků (Klíčivý mix)

řeřicha

1 lžíce sezamového oleje

2 listy pekingského zelí

6 cherry rajčat

  • Jogurtový dip

100 ml bílého jogurtu

1/2 lžičky dijonské hořčice

1 sterilovaná okurka

1 lžička lněného oleje

Rozehřejte si na pánvi olej a orestujte na něm kuřecí prso. Osolte jej a odložte na talíř vychladnout. Do pánve vložte cuketu nakrájenou na hranolky a opečte ji. Ne, opravdu nepoužívám žádné koření, chuť masa a zeleniny je po této úpravě vynikající sama o sobě.

Na dip rozmíchejte jogurt s hořčicí, přidejte olej a nastrouhanou okurku. Nechte uležet, dokud pořádně nevychladne maso a zelenina.

Každou tortillu potřete dipem, rozprostřete třetinu masa nakrájeného na tenké proužky, cuketu, klíčky a pokrájená rajčata. Pečlivě zabalte.

Salát z bulguru a pohanky s kešu dipem

Salát z bulguru a pohanky s kešu dipem

  • Salát

1 hrst pohanky kroupy

1 hrst velkozrnného bulguru

1/2 malé cukety

10 cm kus pórku

6 cherry rajčat

1/2 lžičky bazalky

1 stroužek česneku

1 lžička lněného oleje

  • Kešu dip

50 g nepražených kešu

3 cherry rajčata

sůl

B

ulgur a pohanku dejte do hrnce, zalijte vodou asi 2 cm nad ně, přidejte trošku soli a přiveďte k varu, po 10 minutách odstavte, a nechte 5 minut pod pokličkou dojít.

Na pánvi si rozehřejte trošku olivového oleje a orestujte na něm cuketu nakrájenou na čtvrtkolečka, pórek na silnější kolečka, zasypte bazalkou a ke konci přidejte prolisovaný česnek.

Kešu si namočte do vody klidně ráno, než půjdete do práce. Do doby, než budete připravovat svůj biooběd, budou kešu krásně živé, nasáté a půjdou hladce mixovat. Slijte z ořechů vodu, vhoďte do nožového mixéru a spolu s rajčaty, kterým jste odstranili semínka, rozmixujte do hladkého krému.

Jsou-li veškeré součásti budoucího salátu chladné, promíchejte je dohromady – tedy zeleninu a bulgur s pohankou. Přidejte lžičku lněného oleje (omega3).

Salát přendejte do krabičky, uprostřed si vytvořte důlek – prostor pro uložení kešu dipu. Proč takhle? Za prvé to hezky vypadá a biooběd z krabičky se bude jíst i očima a za druhé se takhle salát do druhého dne nerozmáčí.

Nezapomeňte na cherry rajčata a ozdobte jím povrch salátu.

Wrap s adzuki stripsy

Wrap s adzuki stripsy

  • 3 tortilly 

kupuji Amaizin bio

  • Adzuki stripsy (asi 25 placiček):

500 g naklíčených adzuki

2 vejce

2 lžíce medvědího pesta

1 lžička provensálského koření

1 lžíce Shoyu

2 lžíce ume octa

2 stroužky česneku

150 g ovesné mouky

  • Jogurtový dip:

100 g bílého jogurtu

1/2 lžičky dijonské hořčice

1 lžíce nakrájené pažitky

 

N

aklíčené adzuki rozmixujte v mixéru na hrubou kaši. Přendejte je do velké mísy,  promíchejte s pestem, vejci (můžete vynechat),  Shoyu, ume octem, kořením a prolisovaným česnekem.  Vmíchejte ovesnou mouku, abyste dostali hustší a celistvou konzistenci.

Lžící tvarujte placičky na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 200 stupňů asi 20 minut. V polovině času je potřete olejem, obraťte a znovu naolejujte.

J

ogurtový dip si připravte tak, že promícháte bílý jogurt s dijonskou hořčičí a pažitkou.

T

ortily potřete jogurtovým dipem, rozložte pokrájené pekingské zelí, asi lžíci naklíčených semínek (použila jsem Klíčivý mix),  1,5 placičky nakrájené na proužky a pečlivě zabalte.

Vložte hotové tortilly do obědové krabičky a dejte chladit.

A ještě nám tu zůstává otázka, co se zbylými 20 placičkami :) Vybavte partnera a sebe do práce, přidejte zeleninový salát a zabili jste 3 mouchy 1 ranou ;)