Bulgur s řepnými karbanátky, jáhlový dip
Kořeněný bulgur s řepnými karbanátky a jáhlovým dipem
karbanátky:
1 červená řepa
3 lžíce ovesných vloček
1 vejce
1 lžička ume octa
1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
1 lžíce oleje (olivový)
špetka saturejky
ovesná mouka dle potřeby
Vločky zalijte v misce malým množstvím vroucí vody – jen tak, aby neplavaly a nasákly vodu. Pak do nich nastrouhejte syrovou řepu, přidejte ostatní přísady a zahustěte ovesnou moukou do konzistence, ze které jdou bez problémů tvarovat karbanátky :-) Tvarujte placičky na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 20 minut na 200 st. V polovině času obraťte.
bulgur:
2 hrsti vařeného bulguru
1/2 lžičky provensálského koření
pepř podle chuti
1/2 lilku (nebo 1 malý)
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce naklíčených mungo a čočky
Lilek nakrájejte na kolečka, rozložte na sítko, posolte a nechte 10 minut „vyplakat“. Osušte papírovou utěrkou a opékejte na pánvi na olivovém oleji do měkka. Smíchejte s bulgurem (i s výpekem), okořeňte.
jáhlový dip: (množství do zásoby)
inspirace od éthique
40 g jáhel + 250 ml vody
40 g kešu namočených aspoň 4 hodiny
1 lžička jablečného octa
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 lžička javorového sirupu
100 ml vroucí vody
Jáhly spařte vroucí vodou, dejte do hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou uvařte. Přendejte do nožového mixéru, přidejte okapané kešu, ostatní přísady a mixujte, dokud nedostanete hladkou krémovou hmotu. Je-li třeba, můžete přidat vodu, případně dochutit podle sebe.